Scurt istoric al Parohiei Poiana

Istorie Decembrie 28, 2011

Satul Poiana, comuna Unţeni, a fost înfiinţat odată cu marea împroprietărire a ţăranilor după Primul Război Mondial. Locuitori ai comunei Vorona au primit pământ în partea de sud-est a satului Mănăstireni, comuna Unţeni, între anii 1919-1922.

Numele satului se trage de la locuitorii satului Poiana, comuna Vorona, de unde au venit cei mai mulţi, la care s-au adăugat şi alţii din satul Chiscovata.

Odată cu formarea vetrei satului, în 1925, locuitorii au primit numele de poienari, iar satul numele Poiana.
Prima menţiune oficială a satului este în anul 1929, în Decretul nr. 4036 din 9 decembrie, privind împărţirea teritoriului României în judeţe.
Satul Poiana oficial este înglobat în satul Mănăstireni, încă din anul 1968, dar localnicii mai păstrează numele de poienari.

Biserica
Odată cu formarea satului s-a stabilit şi locul cimitirului, unde între anii 1930-1935, s-a construit o clopotniţă din lemn, fără cameră de prohodire.
Începând cu anii 1970, din iniţiativa sătenilor şi a d-lui Ursache Petru, fiu al satului şi epitrop al Bisericii Sfântul Nicolae Botoşani, care a făcut demersuri la Pr. Gheorghiu, protopop al Protopopiatul Botoşani, dar şi la Mitropolia Moldovei şi Sucevei, de unde a obţinut aprobarea construcţiei unei clopotniţe cu cameră de prohodire, pe care au transformat-o în biserică.

„PREA SFINTE PROTOPOP GHEORGHIU ŞI
PĂRINTE DUMITRU TABULTOC DIN
Mînăstireni
S-A FĂCUT O MILĂ LA PAROCHENIE DIN SATUL
POIENARI, PRIN CARE S-AU RUGAT D-LUI URSACHE
PETRU DIN BOTOSANI EPITROP LA BISERICA SFT.
NECULAI AVIND NEAMURI IN SATUL ACESTA LA
RUGAMINTEA SA, S-A APROBAT LA IASI SA FACA
ACEASTA BISERICA MICA SI FRUMOASA DE LA
POENARI IN ANUL 1975 LUNA MAI.
RAMINE O AMINTIRE PENTRU TOT NEAMUL
LUI CEL ADORMIT IN CER, DUMNEZEU SA-I
IERTE, SA LE FACA IERTARE DE TOT CE AU
GRESIT PE PAMINT CA OAMENI PAMINTENI.”

În 1973 a fost aprobat, de către Mitropolia Moldovei şi Sucevei, planul de construcţie a unei clopotniţe pentru cimitirul Poienari, care prin adaosul unei abside pentru Sfântul Altar s-a transformat într-o biserică.

Construcţia s-a realizat pe temelie de beton şi cu pereţi din bolţari (blocuri de zgură). Cheltuielile de construcţie s-au făcut cu ajutorul sătenilor şi prin strădania preotului Dumitru Tăbultoc, paroh în satul Mănăstireni.

În anul 1975 s-a sfinţit biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului, ca filie a parohiei Mănăstireni.

La această biserică au slujit preoţii: Dumitru Tăbultoc, Florin Hălăucă, Aurel Fediuc, Constantin Munteanu, Constantin Dolhăscu, Marcel Popa, Adrian Dutcă, iar din 2009 Liviu Botezatu.

În anul 2003, Poiana a devenit parohie, primul paroh fiind Pr. Marcel Popa.